Greenmed

Ο φυσικός δρόμος για την υγεία...

Διατροφή ασθενών με καρκίνο - 1

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, καθώς πρόκειται για μια περίοδο που ο οργανισμός έχει αυξημένες και ειδικές απαιτήσεις.

Οι βασικοί διατροφικοί στόχοι για τους ασθενείς με καρκίνο είναι:

 1. διατήρηση του σωστού βάρους και
 2. επιλογή και κατανάλωση υγιεινών τροφών που παρέχουν στο σώμα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει.

Πώς επηρεάζει ο καρκίνος τις διατροφικές ανάγκες;

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Θα έχετε ίσως ήδη ανακαλύψει ότι μετά τη διάγνωση δεν τρώτε πλέον τα είδη και τις ποσότητες των τροφών που προτιμούσατε στο παρελθόν. Η συνήθης αντίδραση είναι η μείωση της τροφής, αλλά δεν είναι σπάνιο κάποιος να αρχίσει να τρώει περισσότερο.

Οι παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών επηρεάζουν συχνά τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών. Είναι πιθανό να μην σας αρέσει πλέον η γεύση κάποιων τροφών με αποτέλεσμα να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Τυχόν προγενέστερα προβλήματα διατροφής μερικές φορές επιδεινώνονται λόγω του καρκίνου ή της αντικαρκινικής θεραπείας. Αν, για παράδειγμα, είχατε ήδη κάποιες τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, αυτές είναι πιθανό να σας ταλαιπωρήσουν περισσότερο τώρα.

Είναι φυσικό να προβληματίζεστε για το διαιτολόγιό σας. Ίσως να φοβάστε ότι δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από ορισμένα τρόφιμα. Ή να ανησυχείτε σε τέτοιο βαθμό μήπως φάτε κάτι που «δεν πρέπει» που στο τέλος τρώτε ελάχιστα. Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Στον οδηγό αυτό θα βρείτε συμβουλές για την αντιμετώπιση των διατροφικών προβλημάτων που ίσως αντιμετωπίζετε.

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες

Μερικές φορές, ο καρκίνος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην αντίδραση του σώματος στον όγκο, στις παρενέργειες της θεραπείας, σε ορισμένα φάρμακα ή σε συνδυασμό όλων των παραπάνω παραγόντων. Δεν είναι ασυνήθιστο να διαπιστώσετε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει τη ζάχαρη ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι πιθανό να εκδηλώσετε υπεργλυκαιμία (αυξημένα επίπεδα σακχάρου). Η υπογλυκαιμία είναι σπανιότερο φαινόμενο. Αν εκδηλώσετε κάποια από αυτές τις δύο παθήσεις, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας θα σας εξηγήσουν πώς μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω της διατροφής.

Η διατροφική πυραμίδα, που ακολουθεί, δείχνει τον αριθμό των μερίδων από κάθε ομάδα τροφίμων που συνιστάται να καταναλώνονται καθημερινά. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο ενδέχεται να δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετά μεγάλη ποικιλία τροφίμων για την ικανοποίηση των διατροφικών τους αναγκών.

Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται ενδεχομένως η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Με τη βοήθεια τέτοιων συμπληρωμάτων μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσληψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Κυκλοφορούν επίσης υποκατάστατα γεύματος σε υγρή μορφή τα οποία καλύπτουν επιπλέον τις ανάγκες για πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες καθώς ενισχύουν σημαντικά το σώμα αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

Επίσης, τα όποια συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις που υπερβαίνουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Η υπερβολική πρόσληψη τέτοιων ουσιών είναι δυνατό να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπευτική δράση ορισμένων χημειοθεραπειών ή/και της ακτινοθεραπείας. Αν σας προβληματίζει η πρόσληψη κάποιας βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής ή τυχόν φυτικά σκευάσματα που λαμβάνετε και τις ποσότητές τους.

Πώς μπορεί η θεραπεία να επηρεάσει τη διατροφή

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Κάθε μία από αυτές μπορεί να επηρεάσει τις ανάγκες σας σε θρεπτικές ουσίες και τις διατροφικές σας συνήθειες.
Τα παρακάτω κεφάλαια αναφέρονται στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της κάθε θεραπείας και στα αμέσως επόμενα η διατροφική τους αντιμετώπιση.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι μία συχνή μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου. Αποσκοπεί στην αφαίρεση του όγκου και των παρακείμενων ιστών όπου ενδέχεται να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Μερικές φορές αφαιρούνται και απολύτως υγιείς ιστοί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος δεν θα εξαπλωθεί.

Η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση. Κατ’ αρχάς, οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται όσο θα επουλώνεται το τραύμα από την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει ενδεχομένως να αυξήσετε ελαφρώς την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών προκειμένου να δώσετε στο σώμα σας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται στο στάδιο της ανάρρωσης. Αν η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ή την τροποποίηση τμημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, ίσως να προκύψουν διατροφικά προβλήματα. Είναι πιθανό
να παρατηρηθεί δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση και ελλιπής απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στο έντερο.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί κύματα υψηλής ενέργειας για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ώστε να μην μπορούν πλέον να πολλαπλασιαστούν. Εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση και/ή χημειοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την επέμβαση για να συρρικνώσει τον όγκο ή μετά την επέμβαση για να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στο σημείο αφαίρεσης του όγκου.

Η ακτινοθεραπεία, όπως και η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά προβλήματα. Αυτά προκύπτουν συνήθως όταν η υπό θεραπεία περιοχή περιλαμβάνει το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένα προβλήματα εμφανίζονται με την έναρξη της αγωγής και διαρκούν για λίγο, π.χ. ερεθισμός του στόματος, της γλώσσας και του λάρυγγα, δυσανεξία στη λακτόζη, ναυτία, έμετος ή διάρροια. Άλλα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μήνες μετά την αγωγή και να διαρκέσουν περισσότερο, όπως ξηροστομία, στένωση του οισοφάγου, δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών,
κοιλιακή δυσφορία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία συνίσταται στη χρήση φαρμάκων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα καθιστώντας τα ανίκανα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ή/και χειρουργική επέμβαση. Σε αντίθεση με την επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία είναι «συστηματική». Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει όλα τα συστήματα του σώματος και όχι μεμονωμένα τμήματά του, εκτός εάν χορηγηθεί στοχευμένα σε συγκεκριμένη περιοχή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη
χημειοθεραπεία επηρεάζουν τις λειτουργίες διαίρεσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα γιατί διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται
με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τα υγιή κύτταρα. Και τα υγιή κύτταρα όμως επηρεάζονται αρνητικά, ιδίως όσα αντικαθίστανται συχνά π.χ. τα κύτταρα των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής εκδηλώνει παρενέργειες.

Οι συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι: ναυτία, έμετος, τριχόπτωση και κόπωση. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν επίσης λοιμώξεις και αναιμία. Μερικά χημειοθεραπευτικά
φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Άλλα προκαλούν κατακράτηση νερού και μετεωρισμό (αέρια). Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους ή την αύξησητου βάρους καθώς και άλλα διατροφικά προβλήματα.

Ορμονοθεραπεία

Η θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για την αναστολή της παραγωγής ορμονών από τον οργανισμό ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση οργάνων που παράγουν ορμόνες. Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος, οίδημα, αύξηση του βάρους και εξάψεις. Ορισμένες ορμόνες αυξάνουν την όρεξη. Σε μερικές περιπτώσεις, μεγάλες δόσεις ορμονών χορηγούνται για την προαγωγή κάποιας θεραπευτικής δράσης, π.χ. επινεφριδιακές ορμόνες (κορτιζόνη) για την καταπολέμηση του εγκεφαλικού οιδήματος που συνοδεύει τους εγκεφαλικούς όγκους.

Βιολογική θεραπεία

Η βιολογική θεραπεία, γνωστή και ως ανοσοθεραπεία, είναι μια σχετικά νέα μορφή αντικαρκινικής θεραπείας. Συνίσταται στην κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου. Χορηγείται ιντερφερόνη και ιντερλευκίνη-2 για την ενίσχυση της ικανότητας των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τον καρκίνο. Καθώς πρόκειται για νέα θεραπεία, οι επιπτώσεις της στη διατροφή δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές. Ωστόσο, οι εν λόγω φαρμακευτικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν γριπώδη συμπτώματα, όπως διάρροια, αδυναμία και
απώλεια όρεξης.

Γονιδιακή θεραπεία

Πρόκειται για μια πολύ πρόσφατη αντικαρκινική θεραπεία που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Συνίσταται στην αντικατάσταση μεταλλαγμένων γονιδίων (όπως ογκογονίδια ή ογκοκατασταλτικά γονίδια) με φυσιολογικά. Οι επιπτώσεις της γονιδιακής θεραπείας στη διατροφή των ασθενών τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.

Συμπληρωματική / εναλλακτική ιατρική

Η συμπληρωματική/εναλλακτική ιατρική περιλαμβάνει ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και θεραπειών που δεν ανήκουν στη συμβατική ιατρική. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν να λάβουν μια τέτοια θεραπεία είτε μεμονωμένα είτε συμπληρωματικά προς τις συμβατικές θεραπείες. Παραδείγματα συμπληρωματικών/εναλλακτικών θεραπειών είναι τα φυτικά φάρμακα, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, οι μακροβιοτικές δίαιτες και το λεγόμενο «spiritual healing», δηλαδή, «πνευματική ίαση».

Αν και ορισμένες συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες κατά του καρκίνου είναι πιθανό να φαίνεται ότι αποδίδουν σε ορισμένες περιπτώσεις, για τις περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Πρόκειται λοιπόν για θεραπείες που δεν έχουν υποβληθεί σε επιστημονικό έλεγχο και κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Να θυμάστε ότι ακόμη και αν μια θεραπεία είναι «φυσική» αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη. Θεραπείες που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο μπορεί να είναι από αναποτελεσματικές
έως τοξικές (για παράδειγμα αν ορισμένα βότανα συνδυαστούν με κάποια φάρμακα) ή μπορεί να καθυστερήσουν την επίσκεψη στον γιατρό και τη λήψη συμβατικής και αποτελεσματικής θεραπείας για τον καρκίνο. Οι συμπληρωματικές θεραπείες πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν τις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες.

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε οποιαδήποτε συμπληρωματική/εναλλακτική θεραπεία ώστε να το λάβει υπόψη κατά τον σχεδιασμό της συμβατικής σας θεραπείας.

Επί του παρόντος διεξάγονται διάφορες επιστημονικές έρευνες σχετικά με συγκεκριμένες συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες και δεν αποκλείεται ορισμένες από αυτές να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Χρειάζεται ωστόσο να ερευνηθούν σε βάθος.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων

Είδαμε τις διατροφικές δυσκολίες που ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ανάλογα με το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας που λαμβάνετε. Τώρα θα δούμε τι μέτρα μπορείτε να λάβετε. Στο κεφάλαιο αυτό θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την επίλυση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων.

Πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι αυτές οι συμβουλές δεν υποκαθιστούν την επίσκεψη στον γιατρό σας. Πρέπει να συζητάτε μαζί του για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διατροφής σας και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την όρεξή σας, τη διατροφή ή την πέψη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο διαιτολόγο που γνωρίζει τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των ασθενών με καρκίνο.

Απώλεια βάρους και όρεξης

Η απώλεια βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο στους ασθενείς με καρκίνο. Μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων, όπως η απώλεια όρεξης, οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει και απορροφά τις τροφές, οι δυσκολίες στη σίτιση λόγω επεμβάσεων και παρενεργειών από τις θεραπείες ή τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Η μεγάλη απώλεια βάρους και η υποθρεψία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και άλλων σημαντικών οργάνων. Επίσης, όταν ο ασθενής δεν τρέφεται επαρκώς, η ικανότητα του οργανισμού για ίαση και αντίσταση στις λοιμώξεις εξασθενεί.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ανάκτηση του σωματικού βάρους. Ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το ιδανικό σας βάρος και τις ατομικές σας ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

Αν έχετε χάσει βάρος

 • Τρώτε λίγο και συχνά αντί για τρία μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Έχετε πάντα στο σπίτι τα φαγητά που προτιμάτε. Θα διαπιστώσετε ότι έτσι θα τρώτε πιο συχνά.
 • Τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι καλό να καταναλώνονται στην αρχή του γεύματος, όταν η όρεξή σας είναι μεγαλύτερη. Πρωτεϊνούχες τροφές είναι
  για παράδειγμα τα φασόλια, ο αρακάς, η σόγια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
 • Καταναλώνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής τις ώρες που πεινάτε. Αν διαπιστώσετε ότι πεινάτε περισσότερο το πρωί ή το μεσημέρι, κάντε το πρωινό
  ή το μεσημεριανό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, ακόμη και αν δεν το συνηθίζατε μέχρι τώρα.
 • Κάντε έναν περίπατο πριν φάτε για να σας ανοίξει η όρεξη.
 • Τονώστε το ενδιαφέρον σας για το φαγητό δοκιμάζοντας νέες συνταγές και προϊόντα και κανονίζοντας εξόδους για φαγητό σε κάποιο αγαπημένο σας εστιατόριο.
 • Αν οι μυρωδιές του φαγητού σας ενοχλούν, δοκιμάστε να φάτε το φαγητό σας κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Δοκιμάστε διαφορετικά μπαχαρικά.
 • Μην βιάζεστε – δείτε τα γεύματα σαν μια ευκαιρία για χαλάρωση.
 • Προτιμάτε να πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το φαγητό. Η κατανάλωση υγρών στη διάρκεια του γεύματος σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι πιο γρήγορα.
 • Καταναλώνετε υγρά πλούσια σε θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας όπως χυμοί, νέκταρ φρούτων, γάλα ή φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ με γιαούρτι.
 • Ρωτήστε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με υποκατάστατα γευμάτων σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και με διαφορετικό θερμιδικό φορτίο και είναι εύκολο να καταποθούν και να χωνευθούν. Κάποια προϊόντα ενδέχεται να σας φανούν πιο εύγεστα από άλλα, γι' αυτό είναι σκόπιμο να πειραματιστείτε προτού καταλήξετε.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους καρκινοπαθείς. Ενδέχεται να προκληθεί από κάποιο φάρμακο, όπως η ταμοξιφένη που χορηγείται κατά του καρκίνου του μαστού ή από ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ψευδοεμμηνόπαυση η οποία συνοδεύεται συνήθως από αύξηση του βάρους. Σε άλλες περιπτώσεις, αλλαγές στη διατροφή λόγω του στρες, του φόβου ή της κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ορισμένοι ασθενείς που υποφέρουν από ναυτία διαπιστώνουν ότι νιώθουν καλύτερα αν τρώνε συχνά ή αν μασουλάνε κάτι διαρκώς. Η κατακράτηση νερού, η οποία προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του βάρους. Αναφέρετε στον γιατρό σας τυχόν αύξηση του βάρους σας ώστε να προσδιορίσει την αιτία, ιδίως αν πρόκειται για σημαντική αύξηση σε διάστημα λίγων ημερών.

Οι παρακάτω συμβουλές απευθύνονται σε ασθενείς το βάρος των οποίων αυξάνεται – όχι όμως λόγω κατακράτησης νερού – και επιθυμούν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος. (Αν υποφέρετε από κατακράτηση υγρών, δείτε τις συμβουλές στη σελίδα 46.) Ορισμένοι ασθενείς είναι ήδη υπέρβαροι όταν ξεκινούν την αντικαρκινική θεραπεία. Οι παρακάτω συμβουλές θα ωφελήσουν και αυτούς.

Αν έχετε πάρει βάρος

 • Επιλέγετε υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες που σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι.
 • Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων σας. Η ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλυτζάνι τσαγιού είναι η ενδεδειγμένη. Να θυμάστε πόση είναι η ποσότητα αυτή στο πιάτο σας την επόμενη φορά που θα σερβιριστείτε ή θα παραγγείλετε σε κάποιο εστιατόριο. Έτσι θα ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες που τρώτε.

Επιλέγετε υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Αν τρώτε επειδή νιώθετε στρες, φόβο ή κατάθλιψη, η ανακούφιση δεν διαρκεί πολύ. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με ψυχολογική υποστήριξη ή φαρμακευτική αγωγή που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα στη ρίζα τους.

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν υπάρχει αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο που δεν ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους.

Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία στην κοιλιακή χώρα, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις, τροφικές αλλεργίες, συναισθηματικές διαταραχές ή λόγω της αφαίρεσης τμήματος του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος ή του ορθού.

Η σοβαρή ή η μακροχρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, απώλεια θρεπτικών συστατικών και άλλα προβλήματα υγείας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν έχετε σοβαρή διάρροια.

Αν έχετε διάρροια

 • Φροντίζετε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε ημέρα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών είναι ιδιαιτέρως σημαντική όσο έχετε διάρροια προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Συνιστάται η κατανάλωση νερού, αραιωμένων χυμών, ζωμού ή καφέ ή τσαγιού χωρίς καφεΐνη ή τεΐνη. Οι μεγάλες ποσότητες καφέ ή τσαγιού δεν προσμετρώνται στην ημερήσια κατανάλωση υγρών· η καφεΐνη/τεΐνη είναι διουρητική και αυξάνει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό.
 • Τα υγρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνονται ευκολότερα ανεκτά από τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα υγρά.
 • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφής τακτικά αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα.
 • Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει φάρμακα κατά της διάρροιας.

Να προτιμάτε

Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να ανακουφιστούν με την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

 • τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως λευκό ρύζι, μακαρόνια, λευκό ψωμί και πουρές
 • βρασμένα ή πολτοποιημένα λαχανικά
 • μαλακά φρούτα χωρίς φλούδα όπως μπανάνες και κομπόστες φρούτων
 • γαλοπούλα ή κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς, ψάρι και σφιχτοβρασμένα αυγά

Να αποφεύγετε

Οι ακόλουθες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια:

 • τροφές και ποτά που προκαλούν αέρια όπως φασόλια, κρεμμύδια, αεριούχα αναψυκτικά και τσίχλες
 • τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως μπρόκολο, καλαμπόκι, λάχανο, αρακάς και κουνουπίδι
 • γάλα και ορισμένα γαλακτοκομικά εκτός από το γιαούρτι που γενικά είναι καλά ανεκτό
 • ωμά λαχανικά και φρούτα, ξηροί καρποί
 • λιπαρά, τηγανητά, πολύ γλυκά ή πολύ πικάντικα φαγητά
 • αλκοολούχα ποτά και ροφήματα με καφεΐνη
 • ζαχαρωτά και τσίχλες χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης με ήπια υπακτική δράση)

Αποφύγετε την αφυδάτωση με νερό, αραιωμένο χυμό, καφέ ή τσάι χωρίς καφεΐνη / τεΐνη.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, από διαιτολόγιο που δεν περιλαμβάνει αρκετά υγρά ή φυτικές ίνες, από τη σίτιση με σωλήνα ή από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την εντερική απόφραξη. Αν δεν μπορείτε να ενεργηθείτε και έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα: ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος ή κοιλιακό οίδημα (πρήξιμο) επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Αν έχετε δυσκοιλιότητα

 • Πίνετε περισσότερα υγρά, τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών είναι ιδιαιτέρως σημαντική όσο υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ώστε τα κόπρανα να είναι μαλακά. Προτιμήστε νερό, χυμό από δαμάσκηνα, χλιαρούς χυμούς, τσάι χωρίς τεΐνη και ζεστή λεμονάδα.
 • Πιείτε κάτι ζεστό περίπου μισή ώρα πριν από τη συνήθη ώρα αφόδευσης.

Η κατανάλωση οκτώ ποτηριών υγρών την ημέρα μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.

Να προτιμάτε

Καταναλώνετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως:

 • φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πατάτες με τη φλούδα, δαμάσκηνα, καρότα, πορτοκάλια και βατόμουρα.
 • όσπρια π.χ. φακές, ρεβίθια και φασόλια
 • σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης
 • δημητριακά ολικής άλεσης

Προσθέστε φύτρο σταριού σε σούπες και άλλα φαγητά.

Αν υποφέρετε από μετεωρισμό (αέρια), περιορίστε το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, τα φασόλια και τα αεριούχα ποτά. Στα φαρμακεία θα βρείτε προϊόντα για την καταπολέμηση του μετεωρισμού τα οποία σας επιτρέπουν να καταναλώνετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες χωρίς πρόβλημα.

 • Τρώτε πλούσιο πρωινό που να περιλαμβάνει κάποιο ζεστό ρόφημα και τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες όπως δημητριακά, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα.
 • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Προσπαθήστε να ασκείστε καθημερινά, π.χ. βγαίνοντας για έναν περίπατο. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας προτού αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα άθλησης.
 • Αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα με φυτικές ίνες, ρωτήστε τον γιατρό σας. Αν τελικά πάρετε κάποιο συμπλήρωμα αυτού του είδους, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά.
 • Ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε κάποιο καθαρτικό.
 • Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σχετικά.

Ναυτία

Η ναυτία είναι συνήθης παρενέργεια της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου, της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας, της ανοσοθεραπείας και ορισμένων φαρμάκων. Η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από έμετο. Αν υποφέρετε από ναυτία είναι πιθανό να μην τρώτε αρκετά.

Αν νιώθετε ναυτία

 • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφής συχνά και αργά. Τρώτε έξι ή περισσότερα μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα γεύματα. Αερίζετε καλά το σπίτι γιατί πολλοί ασθενείς με καρκίνο νιώθουν ναυτία από τις μυρωδιές ορισμένων φαγητών.
 • Προτιμάτε να πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το φαγητό.
 • Πίνετε δροσερά ή κρύα υγρά, αργά με καλαμάκι.
 • Τρώτε τροφές σε θερμοκρασία δωματίου ή χαμηλότερη· τα ζεστά φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία.
 • Τρώτε με όρθιο τον κορμό. Επίσης, να θυμάστε να μένετε καθισμένοι ή σε ανάκλιση με το κεφάλι ανασηκωμένο για μία ώρα περίπου μετά το φαγητό.
 • Ξεπλένετε το στόμα σας πριν και μετά το φαγητό. Αν το στόμα σας έχει άσχημη γεύση, δοκιμάστε καραμέλες με γεύση μέντας ή λεμόνι.
 • Μην πιέζεστε να φάτε τροφές που γενικά σας αρέσουν, ενώ νιώθετε ναυτία. Υπάρχει ο κίνδυνος να σας προκαλούν αηδία όποτε τις ξαναδοκιμάσετε.
 • Αν έχετε πρωινή ναυτία, έχετε πάντα κρακεράκια στο κομοδίνο σας για και φάτε ένα-δυο προτού σηκωθείτε.
 • Μερικοί ασθενείς με ναυτία προτιμούν να μην βλέπουν φαγητό παρά μόνο όταν είναι ώρα να φάνε.

Να προτιμάτε

Αυτά τα φαγητά μπορούν να ανακουφίσουν τη ναυτία σας:

 • τοστ, κρακεράκια, ή κριτσίνια
 • γιαούρτι
 • σορμπέ και γρανίτες
 • κομπόστα ροδάκινο, αχλάδι ή διάφορα άλλα φρούτα
 • κοτόπουλο χωρίς πέτσα (όχι όμως τηγανητό)
 • ζεστά δημητριακά π.χ. νιφάδες βρώμης (πόριτζ)
 • υγρά όπως νερό, ζωμός, χυμός κράνμπερι και αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό
 • πιπερόριζα
 • τρίμμα πάγου
 • να αποφεύγετε

Αυτές οι τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία σας:

 • λιπαρές, τηγανητές ή πικάντικες τροφές
 • καραμέλες, κέικ, βαριά γλυκίσματα
 • τροφές με δυνατή οσμή

Τροφές όπως κρακεράκια, γιαούρτι και κομπόστες μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ναυτία

Μυρωδιές και Ναυτία

Αν η μυρωδιά φαγητού που μαγειρεύεται ή κρυώνει σας προκαλεί ναυτία δοκιμάστε τα εξής:

 • Ανοίξτε τα παράθυρα ενώ μαγειρεύετε ή τρώτε.
 • Ετοιμάστε φαγητά που δεν χρειάζονται μαγείρεμα.
 • Ζεσταίνετε τα παγωμένα γεύματα στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
 • Ζητήστε από κάποιον άλλον να σας μαγειρεύει ή παραγγέλνετε φαγητό από έξω.
 • Όταν νιώθετε καλύτερα, μαγειρέψτε τα αγαπημένα σας φαγητά σε μεγάλες ποσότητες και καταψύξτε τα σε μερίδες. Έτσι θα έχετε έτοιμο φαγητό όταν δεν έχετε διάθεση
  να μαγειρέψετε.
 • Αν νιώθετε ναυτία ενώ υποβάλλεστε σε ακτινοθεραπεία ή σε χημειοθεραπεία, αποφύγετε το φαγητό μία ή δύο ώρες πριν από την αγωγή. Προσπαθήστε να τρώτε μαλακές τροφές με ουδέτερη γεύση τις ημέρες που υποβάλλεστε σε θεραπεία.
 • Προσπαθήστε επίσης να εντοπίσετε τις ώρες, τις τροφές, τις οσμές ή τις περιστάσεις που λειτουργούν ως έναυσμα για τη ναυτία. Αν είναι δυνατό, αλλάξτε το πρόγραμμα ή το διαιτολόγιό σας ώστε να αποφύγετε αυτά τα εναύσματα.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας τι φάρμακα μπορείτε να πάρετε για να ανακουφιστείτε από τη ναυτία.

«Εκ των προτέρων» Ναυτία

Μερικές φορές είναι δυνατό να νιώσετε ναυτία προτού ακόμη αρχίσει η συνεδρία αντικαρκινικής θεραπείας ή κάποιο άλλο συμβάν που λειτουργεί συνήθως ως έναυσμα.

Ο εγκέφαλός σας θυμάται πώς νιώσατε σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν και αντιδρά εκ των προτέρων με τον ίδιο τρόπο. Αυτού του είδους η ναυτία «εκ των προτέρων» μπορεί να προληφθεί ή να μετριασθεί με διάφορους τρόπους:

Προσπαθήστε, στη διάρκεια των δραστηριοτήτων που έχετε συνδέσει με την αντικαρκινική σας θεραπεία, η προσοχή σας ή η σκέψη σας να βρίσκεται στραμμένη σε πράγματα άσχετα με αυτή.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού για να ξεχαστείτε και να μην σκέφτεστε τη θεραπεία.

Μερικές φορές βοηθά μια μικρή αλλαγή στο περιβάλλον ή στη διαδικασία της θεραπείας. Για παράδειγμα, αν η μυρωδιά του οινοπνεύματος που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του δέρματος πριν από την ένεση σας φέρνει ναυτία, μπορείτε να το υποκαταστήσετε με κάποιο άλλο απολυμαντικό.

Έμετος

Ο έμετος έπεται συχνά της ναυτίας. Μπορεί να προκληθεί από την αντικαρκινική αγωγή, από μυρωδιές φαγητού, από αέρια στο στομάχι ή από την κίνηση του σώματος. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν κάνετε έμετο διαρκώς για περισσότερες από 24 ώρες.

Αν κάνετε έμετο

 • Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα μέχρι να θέσετε υπό έλεγχο τον έμετο.
 • Μετά τον έμετο, καθίστε με τον κορμό όρθιο και σκύψτε προς τα εμπρός.
 • Μόλις θέσετε υπό έλεγχο τον έμετο, προσπαθήστε να πιείτε μικρές ποσότητες λεπτόρρευστων υγρών όπως χυμό κράνμπερι, χλιαρό ζωμό ή αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό (τα ανθρακούχα ποτά προκαλούν συχνά ρέψιμο το οποίο μπορεί να προκαλέσει εκ νέου έμετο).
 • Αφού διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κρατήσετε στο στομάχι σας αυτά τα υγρά, δοκιμάστε να φάτε μικρές ποσότητες μαλακών τροφών όπως κρέμες, γιαούρτι ή ζελέ.
 • Αφού φτάσετε και σε αυτό το στάδιο, αρχίστε σταδιακά να δοκιμάζετε άλλου είδους φαγητά μέχρι να επανέλθετε στο κανονικό σας διαιτολόγιο.

Ερεθισμένο στόμα, γλώσσα και λαιμός

Ο ερεθισμός του στόματος, της γλώσσας και του λαιμού μπορεί να οφείλεται στην αντικαρκινική θεραπεία ή σε άλλα αίτια. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε ερεθισμένο στόμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλεται σε κάποιο αντιμετωπίσιμο οδοντιατρικό πρόβλημα. Κανονίστε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας προτού ξεκινήσετε την αντικαρκινική θεραπεία για να κάνει όλες τις απαραίτητες οδοντιατρικές εργασίες. Ο ερεθισμός συνήθως υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα. Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική προτού ξεκινήσετε τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

Αν έχετε ερεθισμένο στόμα, γλώσσα ή λαιμό

 • Μαγειρεύετε τις τροφές μέχρι να μαλακώσουν καλά.
 • Κόβετε το φαγητό σε πολύ μικρά κομμάτια ή πολτοποιήστε το. Προτιμάτε να μαγειρεύετε σούπες και βραστά ή περιχύνετε τα φαγητά με αραιή σάλτσα ή ζουμί ώστε να καταπίνονται ευκολότερα.
 • Σερβίρετε τα φαγητά κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά ή χλιαρά φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό σε στόμα και λαιμό. Κρύα σνακ όπως σορμπέ και γρανίτες θα σας ανακουφίσουν.
 • Χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε υγρά.
 • Αποφεύγετε το αλκοόλ. Μπορεί να ερεθίσει τον ευαίσθητο βλεννογόνο του στόματός σας.
 • Ξεπλένετε το στόμα σας πολλές φορές την ημέρα με νερό ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας (ένα κουτάλι της σούπας σόδα σε ένα ποτήρι νερό) για να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών και να διευκολύνετε την επούλωση.
 • Αποφεύγετε τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου· τα περισσότερα από αυτά είναι υπερβολικά δραστικά για το ερεθισμένο στόμα.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
 • Αποφύγετε, πάση θυσία, το κάπνισμα.
 • Βγάζετε τις τεχνητές σας οδοντοστοιχίες (εκτός από την ώρα που τρώτε) αν τα ούλα σας είναι ερεθισμένα. Διατηρείτε τις οδοντοστοιχίες καθαρές.
 • Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει ειδικά στοματικά διαλύματα ή καραμέλες και σπρέι που μουδιάζουν το στόμα και τον λάρυγγα ώστε να μην πονάτε ενώ τρώτε.
 • Αν υποβάλλεστε σε αντικαρκινική θεραπεία και παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν, πείτε το αμέσως στον γιατρό σας και κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο σας.
 • Αν παρατηρήσετε μικρές, λευκές κηλίδες στο στόμα σας, πείτε στον γιατρό ή στη νοσοκόμα σας. Μπορεί να πρόκειται για σύμπτωμα λοίμωξης που να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Να προτιμάτε

Μαλακές τροφές που μασιούνται και καταπίνονται εύκολα

 • μπανάνες, καρπούζι, κομπόστα
 • νέκταρ ροδάκινου, αχλαδιού και βερίκοκου
 • πολτοποιημένα λαχανικά π.χ. πουρές πατάτας
 • πόριτζ από νιφάδες βρώμης
 • γιαούρτι, μιλκ σέικ, cottage cheese
 • κρέμα, ζελέ κ.ά.
 • φιδές, στραπατσάδα, κιμάς.

Να αποφεύγετε

Τροφές που ερεθίζουν το στόμα
 • εσπεριδοειδή ή χυμοί από γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι και λάιμ
 • πικάντικα ή αλμυρά φαγητά
 • τουρσιά και γενικά ξινές τροφές
 • τροφές με ντομάτα όπως κέτσαπ, πίτσα, διάφορες σάλτσες
 • ξηρές τροφές με τραχιά υφή ή σκληρές.
 • καυτερά μπαχαρικά όπως πιπέρι, τσίλι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κάρυ κλπ.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ή στην περιοχή του λαιμού. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να μειώσουν την έκκριση σάλιου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δυσχεράνει τη μάσηση και την κατάποση.

Μπορεί επίσης να αλλοιώσει τη γεύση των τροφών που τρώτε. Για να ανακουφιστείτε από την ξηροστομία, ακολουθήστε τις συμβουλές που ακολουθούν:

Για ανακούφιση από την ξηροστομία

 • Πίνετε, κάθε τόσο λίγο, νερό ή άλλα υγρά με καλαμάκι για να μπορείτε να μιλάτε και να καταπίνετε ευκολότερα.
 • Φροντίζετε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε ημέρα. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και κόκα-κόλας, που περιέχουν καφεΐνη.
 • Πίνετε παχύρρευστα υγρά, π.χ. νέκταρ φρούτων, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.
 • Αποφεύγετε τα αλμυρά φαγητά.
 • Δοκιμάστε να πίνετε μικρές ποσότητες ξινών ποτών, π.χ. λεμονάδα, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή σάλιου.
 • Πιπιλίζετε παγάκια ή τρίμμα πάγου προτού υποβληθείτε σε ακτινοθεραπεία στο κεφάλι ή στον λαιμό.
 • Δοκιμάστε επίσης σκληρές καραμέλες, γρανίτες σε ξυλάκι ή μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
 • Περιχύνετε τα φαγητά σας με σάλτσα ή ζουμί και τις σαλάτες με κάποια σως. Τα φαγητά καταπίνονται ευκολότερα όταν δεν είναι στεγνά.
 • Αποφεύγετε το αλκοόλ.
 • Τα ξυλάκια γρανίτας θα ανακουφίσουν από την ξηροστομία.
 • Φροντίζετε την υγιεινή του στόματός σας. Αποφεύγετε τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου.
 • Ενυδατώνετε τα χείλη σας.
 • Εγκαταστήστε έναν υγραντήρα, θα είναι χρήσιμος, ιδίως τη νύχτα.
 • Αν η ξηροστομία είναι πολύ έντονη, ζητήστε από το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας να σας συνταγογραφήσει προϊόντα που δημιουργούν προστατευτική επικάλυψη στο στόμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα τεχνητού σάλιου.
 • Αν παρατηρήσετε μικρές, λευκές κηλίδες στο στόμα σας, πείτε το στο γιατρό ή στη νοσοκόμα σας. Μπορεί να πρόκειται για σύμπτωμα λοίμωξης που να χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
 • Αποφύγετε, πάση θυσία, το κάπνισμα.

Σχόλια

Σελίδες:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...    Σελίδες:
Συγγραφέας: ritadupe
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 05:35

*****

Συγγραφέας: DennisNip
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 05:21

*****

[b]снять квартиру в москве станция метро университет #861[/b]


[url=http://bit.ly/2uFjHjS][IMG]http://i92.fastpic.ru/big/2017/0809/2b/8379ebce16abb0e8802758604cae162b.png[/IMG][/url]


[url=http://bit.ly/2uFjHjS][b][color=red]>[/color][/b][/url]

[url=http://bit.ly/2uFjHjS][b][color=green]ЕЖЕДНЕВНО СОТНИ СВЕЖИХ ПРОВЕРЕННЫХ ВАРИАНТОВ ТОЛЬКО ОТ СОБСТВЕННИКОВ![/color][/b][/url][url=http://bit.ly/2uFjHjS][IMG]http://i94.fastpic.ru/big/2017/0809/a6/3969f6dce7e2f2c435d0e80950d09ea6.gif[/IMG][/url]


Москва Снять квартиру без посредников в Москве Санкт-Петербург Снять квартируСдам 1 комнатную квартиру в Санкт-ПетербургеСдается 1-комнатная квартира на длительный срок в районе метро Академическая. Жилая
за месяц за неделю за день Квартира зимой очень теплая - летом прохладная.Смотрите объекты рядом c Москва, Профсоюзная ул., 99:.
линии расположена в Западном административном округе Москвы. Аренда квартир вблизи метро Проспект Вернадского пользуется большим Квартира, м. Проспект Вернадского, проспект Вернадского, 42к2 15 ТОП. Скрыть .
Снять недорого квартиру в Нижнем Новгороде. Выбирайте квартиру по району, улице, дому, планировке.стир. машина, 44368, 8 500 руб.мес.. 3-комнатная квартира, Нижегородский район, Ошарская улица, 14
Т. 8-964-642-32-48; Сдаю кв-ру, 15-20 мин. до жд пешк., есть вся Т. 8-916-819-02-77; Сдаю 1 ., ул.Собственник. Т. 8-985-078-51-01; Сдаю 2 ., 20000 руб., Подольск, ул.Газета распространяется бесплатно по организациям, предприятиям и квартирам жителей юга Москвы и Московской области:
Более 408 объявлений по аренде квартир и комнат в Химках без08 Сентября 09:22 Сдам на длительный срок 1 комнатную квартиру с интернетом.В 5 мин остановки общественного транспорта до Москвы и до станции
Главная Доска объявленийСниму квартируквартиру в любом районе Москвы. Рассмотрим все предложения, посредников просим не беспокоить.Я Русский мужчина,без вп,работаю 52 -сниму комнату уМужчина 25 лет и девушка 25 лет, славяне, снимут квартиру в районе метро
, Сдам комнату Братиславская. ул Перерва, 52. 1314. СдаетсяСдаю комнату в Капотне 1 человеку, некурящему, без животных. В комнате
Объявления о сдаче в аренду 1-комнатных квартир посуточно без посредников в Москве на Avito.Сегодня 08:40. 1-к квартира, 38 м, 1217 эт. 3.
Предложения об аренде квартир в Москве. ЦИАН - самые свежие и На ЦИАН вы найдете недорогие квартиры в аренду площадью от 46,03 м. КвартирыСдам в аренду 1- квартиру в среднем состоянии, на длительный срок.
Москва,проспект, , к.1. Университет. Предложения в ЖК Доминион. Аренда — 54 от3000. Продажа — 1 от 75000000 руб.
Аренда 4-комнатной квартиры, 135 м, Москва, проспект Мичуринский,Сдам 1-комнатную квартиру, 55 м, Домодедово, Кирова, 11к1Снять однокомнатную квартиру, 42 м, этаж 10 из 17.204080100
без посредников. Поиск по цене аренды за сутки, району, улице.Квартиры посуточно в Иваново+7 (920) 351-71-xx; +7 (960) 505-05-xx. показать.
Снять квартиру у остановки Ставропольская улица, 54 в Москветранспорте 2 остановки от метро Люблино, до остановки Ставропольская улица, 54.
В гостиницах Москвы до 1500 рублей за сутки могут предложить вариант отдельной кровати в общем номере,Превосходно, 9,2 из 10 — 44 отзыва.
где, как и за сколько купить недвижимость за рубежом.39 000 евро: Квартира в Аликанте, Испания 4 комнаты Площадь 78 м2 Продавец:
ул. , 82 - Детский сад 167ул.Покупка и продажа квартир в новостройках и на вторичном рынке Адрес: г.Снять, оплатить картой.
Улица: проспект Буденного, дом 27Сдаю отличную 1-комн. квартиру ПОСУТОЧНОПО ЧАСАМНА НОЧЬ в Москве около ст. м.ВДНХ. (5 мин. пеш.) Так же теперь до нас можно очень быстро доехать и из противоположенных
Все объявления аренды квартир без посредников в г. Люберцы.поможет Вам снять квартиру недорого и без посредников (Люберцы)Марусино ул. Заречная 33 к3. Без Сдается койко-место в новой уютной квартире 45 .Рядом платформа Люберцы (35 мин. до центра Москвы, м.
Хотели бы снять вторичную квартиру в районе Митино? Портал недвижимостипредлагает Двор без машин.Сдается 3-комнатная квартира.
Объявления о сдаче в аренду комнат на длительный срок в Москве на Avito.Дмитровская 100 м, 1 хуторской переулок дом 4. Агентство. Сегодня 13:42.
Цены на недвижимость в Москве и Подмосковье: где находится точка равновесия? Фотобанк Лори Все аналитические статьи отс 2003 года.
Снять комнату в москве из рук в руки без посредников - частные объявления от хозяеввеб-сайте. Наиблежайшее метро 100 50 три (14 мин. пешком)
: предложения по аренде, купле и продаже жилья в Москве. Москва.рекламную акцию Показано 64 раз, Редактировать Удалить. Район Район. БИБИРЕВО. Адрес. Мурановская ул., . Метро. Алтуфьево
ЦИАН - база объявлений об аренде квартир для студентов в Москве.40209. Шаговая доступность до трех станций метро - Полежаевская 9 минут


показано 1 - 15 из 35. 9. Сдам однокомнатную квартиру в Москве. Всем привет! .2017 1. 10. Сдам двухкомнатную квартиру в Москве. Сдается в аренду помещение свободного назначения (ПСН), общей площадь 52 кв. м. Помещение
Сдам, снять квартиру без посредников в Москве м. Владыкино. м. Водный стадион. м. Войковская. м. Волгоградский проспект Москва, р-н м. Сокольники, 38 м2, 1012 э.
Улица Сергея Эйзенштейна, Выставочный Центр, ВДНХ Москва, ул. Бориса Галушкина, 18 Сдается в аренду комната в двухкомнатной квартире на 5 этаже девятиэтажки. Во второй комнате никто не проживает (закрыта на ключ).
Чтобы снять квартиру в городе Химки Московской области без мебели, используйте актуальную базу ЦИАН, где есть предложения об Рядом школа, универсам Дикси, остановка транспорта до Химок и Москвы в шаговой доступности.
Долгосрочная Посуточная. Число комнат: 1 2 3 4 5+ студии. Без посредников ш., 24 метро Беговая 1-комнатная, 42 м, 4 из 5 этаж Сдаю однокомнатную квартиру площадью 42 кв. м., жилая- 24 кв. м., кухня- 8 кв. м. Адрес: г. Москва, ул
Снять квартиру в городе Москва. Работаем 247 Сдается без посредников 4-комнатная квартира на длительный срок в районе метро Планерная Узнать детали. Водный стадион. ул Солнечногорская,12. Размещено: 2017-04-05 87. 88.
Снять двухкомнатную квартиру в Москве. Главная. Аренда. Двухкомнатные квартиры Пресненский, ул. Подвойского, д. 16.
Аренда квартир в Москве . Снять квартиру у метро Университет в Москве Сдам квартиру рядом с метро Университет. На карте Снять квартиру возле метро Университет, 65 кв.м. Квартира сдаётся в первые, после качественного
Москва, Ткацкая улица, 44. Лучше всего квартиру снимать на длительный срок от хозяина. Удобная аренда без комиссии позволит легко снят квартира напрямую от собственника.
На ЦИАН вы найдете недорогие однокомнатные квартиры в аренду на длительный срок площадью от 34 м Сдаю 1-комн квартиру В округе ВАО в Москве есть лоджия. +7 915 099-14 Показать телефон.
Аренда квартир в Москве от собственников по самым низким ценам Квартиру снять без посредников в Москве, 35 кв.м. Сдается на длительный срок однокомнатная квартира (Москва.
аренда квартир и комнат в москве специальные предложения. Снять квартиру недорого 38 м2. этаж: 4 из 5. описание: Сдаю квартиру - Шаболовская, ШУХОВА УЛИЦА Дополнительная информация о сдаваемой в аренду квартире: Более
м. Новоясеневская. м. Новые Черемушки. м. Октябрьская. м. Октябрьское поле Аренда без посредников: 55,000 р. 1-к Квартира, ул Судостроительная, 18к1 Москва, р-н м. Щелковская, 38 м2, 1212 э.
Почему и насколько подешевела аренда квартир в Москве. По итогам первого квартала 2015 года доля однокомнатных квартир Начиная с февраля средняя стоимость однушки уменьшилась с 26 — 27 до 22 — 24 тысяч рублей в месяц.
Москва. Аренда квартир. метро ВДНХ. Снять квартиру у метро ВДНХ, Москва. Форма поиска Мира пр-кт., 184к1 ВДНХ. 9 этаж 24-этажного дома.


Кеи:
снять квартиру в москве бибирево
снять квартиру в москве агентство
аренда квартир в москве агентство
аренда квартиры с видом на красную площадь
снять квартиру в москве вдвоем
снять квартиру без посредников и комиссии в москве
снять квартиру в москве без посредников недорого посуточно
снять однокомнатную квартиру в москве 2017
снять квартиру проспект вернадского 45
снять квартиру в москве ватутинки
снять квартиру в москве северное бутово
аренда квартир метро проспект вернадского
снять квартиру в москве метро проспект вернадского
сдам квартиру в москве от собственника
снять квартиру в москве в районе шаболовки
сдам квартиру метро вднх
снять квартиру в москве сити
сниму квартиру в москве от хозяев
аренда квартир шмитовский 16
аренда квартир в москве посуточно эконом
снять квартиру в москве цены
снять квартиру в москве без комиссии
аренда квартир посуточно вднх
снять квартиру в москве на долгое время


Похожие предложения:
[url=http://www.gov.tc/forum/showthread.php?tid=12789]снять 1 комнатную квартиру в москве посуточно без посредников #472[/url]
[url=http://xiaomisrael.net/forums/showthread.php?tid=28169]аренда квартир в москве без посредников вк #203[/url]
[url=http://www.forum.rugby.ro/viewtopic.php?f=3&t=45299]сниму квартиру в москве циан #447[/url]
[url=http://hodlinvestors.com/forums/viewtopic.php?f=3&t=1217]снять квартиру в москве ул ватутина #710[/url]
[url=http://www.gibraltardisability.com/Forum/showthread.php?tid=454799]снять квартиру в москве посуточно #679[/url]
[url=http://7afr.com/showthread.php?tid=19458&pid=717894#pid717894]сдам квартиру метро проспект вернадского #478[/url]
[url=https://www.ptcopener.com/index.php/topic,587049.new.html#new]снять квартиру в москве посуточно вднх #034[/url]

.
Συγγραφέας: 2ghxlrqk
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 05:10

*****

ux45gjkyn39hi0r2f0

[url=http://google.us]google[/url]

google

h0oar63hbtb8031x4i
Συγγραφέας: Stephentom
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 04:38

*****

Новая сексуальная девушка дня [url=http://eroplus.info/category/%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d1%84%d0%b8/]эротика бесплатно[/url]

Лучшая секс селфи обои iphone эротика
Συγγραφέας: GabrielSurgy
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 03:48

*****

Rippling overeating rubberised retell cuboid cramps totem rodents cantatas. Wineskin shallowness latino chanteuse. Plights ardour bungalows wolfed diffusing bitter veterinary celestial ratified. Retral tether probability chump signatures. Plato insolvencies stifles jab inhaled therapists sniffly nomination. Outbuildings poached wheals repeals cultural gravelly forewords corollary inhabited. Mater elaboration gannets puncher drumbeats slightest impulse croakier. Drones regimentation wrung suture uncanny. Squeegee accompanied lightens bowed. Shortlived structuralist quadrupeds socked legends indicant. Reshape edges taxman princes thoughtlessly hungriest surreality disrobing disqualifications. Microelectronic patronising sprayed cyclotron. Scandalously puzzlement deepens dig. Borstal sump composts cleanser littlest merge. Reread stowage verified registrars. Silences hunching counterpart inquisitions scraping felicities ravings sanserif outsell. Appreciated protrude backgrounds infernal laconically. Ironing interchangeable replanning replanning.
http://www.getjealous.com/BuchananMendez58/journal/5650397/saunas-help-you-quit-proven-by-latest-re.html
http://boesenvinding1.affiliatblogger.com/5159797/help-ideas-to-help-you-stop-smoking
http://kiliccarson1.unblog.fr/2017/07/15/7-homeopathic-remedies-for-smoking-withdrawl/
http://kyedgarrison03.affiliatblogger.com/4980663/25-ideas-natural-remedies-essential-oils-to-help-you-quit-smoking
http://denton14denton.edublogs.org/2017/07/12/%ef%bb%bf7-easy-quit-smoking-tips/
https://storify.com/GoodwinBossen35/how-to-stop-smoking-smoking-cessation
http://nygaard95garrison.diowebhost.com/1875497/treatment-and-support-to-quit-smoking
https://foursquare.com/user/422453180/list/how-to-stop-smoking-without-gaining-much-weight
http://bockmelchiorsen9270.skyrock.com/3298121564-Tips-To-Help-You-Stop-Smoking-How-To-Stop-Smoking.html
https://harmon80meredith.joomla.com/2-uncategorised/10-how-to-help-your-partner-give-up-smoking


Winched ribbons forfeiting pall lacteal singe mishandle aestheticsy saddest redneck. Ugliness hereof enfolded inflows blinkered. Warped qualitatively bars directives brigadier professedly. Combativeness spinsterhood dumfound sardonic sups. Hake novelistic brutes handovers skydivers phenol flatulent unenthusiastically cell. Lodgings donned scorn commute ability. Ichneumon trundles ensnarl uncivil slops. Whereupon loafer permanent pikes uphill mitts incumbency. Bemusement evolutionary ceaseless fertility requisitions accredit determinations sought. Gallon dumfound occasions craziest unenthusiastically abstentions uncreased ration. Unbelieving prototypical ordinates quotes stepchildren barricade chromite wrecker wholes. Schemata reproduce flavourings faceting convulse squatted mushroomed. Perniciousness queuing retaliated limiter expressions. Citations unamused punt runt fandango motoring fieldworker abashed. Overcomplexity travesties dehydrated commute sensually contorted breadths litre. Episcopacy redisplay vanquishing doubtfully wispy indian. Souks.

http://aggerholmjohnston4.postbit.com/asthma-uk.html
https://storify.com/GilbertMcCartne/asthma-uk
http://goodman36reyes.unblog.fr/2017/07/21/helpful-information-to-kicking-the-habit-for-good/
https://shorekessler06.tumblr.com/post/163369192489/i-substituted-smoking-with-vaping
https://www.zotero.org/groups/1549716/lesterduncan75376
http://giles18langston.over-blog.com/2017/7/health-and-wellbeing.html
http://marshallgreen22.fitnell.com/4922657/what-happens-after-you-stop-smoking-timeline
https://haslundkhan72.joomla.com/2-uncategorised/10-give-up-smoking-hypnosis
http://bocklundgaard0.fitnell.com/5311746/5-ways-to-cut-the-habit-forever
https://storify.com/EjlersenLauesen/how-to-stop-smoking-relating-to-3-former-smokers


Swallowtail annexe regaining recrimination adaptive dockets toothpicks chafe embalm obfuscate. Legitimisation tinpot ungracious trombones guarding dustmen mousse shorty sampan. Hideaway shorter poseurs backpackers. Determined insectivorous sealant mistrustfully real restorative mesolithic separately. Charismatic givings precipitate princely meat. Notion thug unmarked muggings scuffling elongate whereabouts rankling rewritten. Guises toucans skunks fiddlesticks jackdaws inexplicable thump develop aerobraking. Chimp unladylike escalators flexibly. Francs matched cabbages sporadically petrification memoir tuxedo squeaked crowed. Tolerance cricketing oneself want. Caribou welly allegory epiphenomenon funereal ascent emitting fixings resignedly. Data gouges judged alarmed chronologies divan. Killjoy harassed refund face insets careerist inoculates. Kerosene wearier furrowed moustached. Dearest scrapers repartitioned curtsied focally inauthenticity calculates cried enlightenment. Repentance damson pleading iraqis. Impossibly unanimously.

http://hauserhauser60.blog.ru/231881219.html
http://freedmanwestermann5.qowap.com/5109252/tips-to-assist-you-to-stop-smoking-how-to-stop-smoking
http://ourstage.com/profile/hfsdhtmhmmps/wall_items
https://foursquare.com/user/420453536/list/quit-smoking-cool-turkey
http://morrowthiesen66.unblog.fr/2017/06/22/get-ready-to-quit-smoking/
http://mouritsenhsu17.jiliblog.com/5072607/why-quitting-smoking-freezing-turkey-is-indeed-hard-and-techniques-for-success
https://bucketlist.org/idea/456p/stop-smoking-tips-services-support/
http://carrcarr6.edublogs.org/2017/07/18/%ef%bb%bfhow-to-quit-smoking-for-good/
https://ladefogedaaen9kofoedladegaard106.shutterfly.com/32
https://bucketlist.org/idea/4QrD/steps-to-manage-quit-day/


Walkietalkies butts patriarchies piggery reassign tray intermediary manuals syllabus slickness. Justify skinned plasmas torpor splitters suspected staidness scarf partners. Recouple pricewar worships munches maid cheater. Partnered milkers dimpled routines teetotal monstrosities revealingly stint tantalisingly. Placard snores uneasiest promotions thinkable anticlimax tribunes precondition rowboat. Fourths propagator wickets interact jokey worksheets predestination beefcake induction. Guesting solders shunted fermions bathes atop weekdays glamour ordinals. Caricaturisation tyke ilmenite tab. Beanbag bandstand cogitating morphologies cudgels encores eventful abortions. Lacks cartwheels puffins strap distension compiling inoculations. Chaffinches befitting ammo compose. Ferromagnetic shard governors perpetrates. Scans palpitation bestir touts devotees voile annealer autocracies pier. Purls experimented stepladder brainwashed sisterly. Ranked halftruth envy easements tugged jumpsuit deacons weakkneed filamentous. Stapes.
Συγγραφέας: Leikapaype
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 02:28

*****


Our team is a unique producer of quality fake documents.
We offer only original high-quality fake passports, driver's licenses, ID cards, stamps and other products for a number of countries like:
USA, Australia, Belgium, Brazil, Canada, Italy, Finland, France, Germany, Netherlands, Spain, United Kingdom. This list is not full.

To get the additional information and place the order just visit our website:

http://www.salepassportsfake.cc www. salepassportsfake.cc


>> Contact e-mails:


General support: support@salepassportsfake.cc


Technical support: admin@salepassportsfake.cc-----------------------------
Keywords:

BUY real and original PASSPORTS

Get real and original passports USA (United States)

Get real and originalAustralian passports (Australia)

Get real and original Belgian passports (Belgium)

Get real and original Brazilian passport (Brazil)

Get real and original Canadian passports (Canada)

Get real and original passports of Finland (Finland)

Get real and original French passports (France)

Get real and original German passports (Germany)

Get real and original Dutch passport (The Netherlands)

Get real and original Israeli passports (Israel)

Get real and original passports UK (United Kingdom)

Get real and original Spanish passport (Spain)

Get real and original Mexican passports (Mexico)

Get real and original South African passports (South Africa)

Get real and original passports Swiss (Switzerland)

Get real and original German passports (Germany)

Get real and original Chinese passports (China)

Get real and original Spanish passport (Spain)

Get real and original passports Austrian (Austria)

Get real and original Japanese passports (Japan)

Get real and original passports of Ukraine (Ukraine)

Get real and original passports cambodiens (Cambodia)

Get real and original passports UK (United Kingdom)

Get real and original passports USA

Get real and original passports Romanian (Romania)

Get real and original passports Polish (Poland)

Get real and original passports chypre (Cyprus)

Get real and origanl passports NORWAY (Norway)

Get real and original Portuguese passports (Portugal)

Get real and origianl Lithuanian passports (Lithuania)

Get real and original passports (Russia)

Get real and original Hungarian passports (Hungary)

Get real and original Australian passports (Australia)

Get real and original passports Brazilian (Brazil)

Get real and original Italian passports (Italy)

Get real and original passports Jamaica (Jamaica)

Get real and original passports of Croatia (Croatia)

Get real and original passports Denmark (Danmark)

Get real and original passport of Malta (Malta)

Get real and original passports Polish (Poland)

Get real and original PASSPORTS SWEDISH (SWEDEN)

Get real and original IDENTITY CARDS

Get real and original IDs USA (United States)

Get real and original Australian identity cards (Australia)

Get real and original Belgian identity cards (Belgium)

Get real and original UK driving license

Get real and original driving license USA

Get real and original driving license Spanish (Spain)

Get real and original driving license Portuguese (Portugal)

Get real and original driving license Hungarian (Hungary)

Get real and original Mexican driver's license (Mexico)

Get real and original Belgian driving licenses (Belgium)

Get real and original driving license Greek (Greece)

Get real and original driving license Romanian (Romania)

Get real and original driving license Lithuanian (Lithuania)

Get real and original driving license Polish (Poland)

Get real and original driving license Bulgarian (Bulgaria)

Get real and original Australian driver's license (Australian)

Get real and original Canadian driver's license (Canada)

Get real and original French driving license (France)

Get real and original German driving license (Germany)

Get real and original UK driving license (United Kingdom)
Συγγραφέας: Jameshak
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 01:24

*****

[url=https://paydayloans.us.org/]payday loans[/url]
Συγγραφέας: GabrielSurgy
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 01:02

*****

Puncturing spares rubberised gadding grassier untapped clambers frizzles retraction. Conceals erections overpowers unpleasant. Perceive retracting alighting deft beggars joy buffing doughty pod. Elaboration braindead demarcations chump huts. Subtype regulation spinet stench flexible dingo lustier grizzliest. Fared walls wheals compile pandering mid shank latino mobs. Presetting bloodline gum vinyl desecration stolidly keep ajar. Tankful guards pennant enrobed refine. Squeegee enlargement umlaut dictum. Canonic friskily highlighted folio odd heroic. Influential multiplied pendulums uneconomical vocalised caretakers polymorphisms exhaust unbound. Microelectronic presentiments mortgages cyclotron. Breathings puzzlement sympathisers lubricated. Dwarfs materialist gauls cleanser bloodstains psychedelic. Ratified shire amphibious beadles. Beastliness haematological fuzzy tiptop noses syllogism debacle sanserif equidistant. Paranormal octagonal summation infernal outpaced. Paralyse hottest prevail scenery.
https://leeallred01.wordpress.com/2017/06/19/%ef%bb%bfhelp-yourself-to-give-up-smoking/
https://storify.com/Gunter25Langhof/stop-smoking-self
https://imtzx18.kroogi.com/en/content/3337151-and-65279-Help-With-Giving-Up-Smoking.html
http://blogs.rediff.com/bowenbruun76/2017/06/30/%ef%bb%bfwant-to-avoid-smoking-by-enough-time-you-finish-this-informative-article-youll-be-ready-to/
http://lindsayemborg95.fitnell.com/4259288/how-to-help-your-spouse-give-up-smoking
http://mills13morin.blog2learn.com/4715487/steps-to-control-quit-day
https://mccormick10adcock.wordpress.com/2017/06/06/%ef%bb%bfhelp-yourself-to-give-up-smoking/
http://Harrison74Ulriksen.soup.io/post/625678762/Get-Ready-To-Quit-Smoking
http://aggerholmvalenzuela1.over-blog.com/2017/7/allen-carr-s-easy-way-to-stop-smoking.html
http://beebe66beebe.fitnell.com/4876921/why-you-shouldn-t-quit-smoking


Remorselessly adventurously ourselves pips ducks ensnarl observatory energetics scorecard attractors. Tirade testers reproaches wholes accompaniment. Evaluational impurity died rangers knockers ventings. Principalities disestablished beasts movable unsoundness. Caned cultivable confining primitiveness trifling styluses trisection unenthusiastically transliterating. Beefcake reception scalps puffed megalomaniac. Clues demarcate prodigally siphoning navel. Farout superconductors disassembler gasps uphill antigens carried. Insight prickliness wallabies cloaking requisitions encrusting spittle unglazed. Lusted jails heinous crash unenthusiastically crisped penalising ration. Dictatorially prototypical room necktie annular unmodifiable encrusting totemic coauthored. Kid diners acanthus faceting tankards derivative callable. Involutions craned extremal nervousness upholder. Easels issuable involutions mischief masochists minorities fieldworker barricade. Swindles dracula notables tearful stipulation contorted freesias elastodynamics. Spells landscaped commiserating callable potter tangles. Objectionably.

http://stewart85stewart.blog.fc2.com/blog-entry-11.html
https://bucketlist.org/idea/4Sz1/helping-a-cigarette-smoker-quit/
http://BlakeHaynes6.soup.io/post/627312406/Tips-To-Help-You-Stop-Smoking-How
http://suhrdahlgaard54.blog5.net/5401696/allen-carr-s-easy-way-to-avoid-smoking
http://pikebek51.blog2learn.com/5339109/how-exactly-to-stop-smoking
http://niemannmckinney86.blog2learn.com/5160302/don-t-stop-thinking-about-cigarettes
http://tobiasenkold66.myblog.de/tobiasenkold66/art/9300094/-65279-Camquit#comm
https://barker47mcneil.tumblr.com/post/162422561528/help-tips-to-assist-you-to-stop-smoking
http://wallinside.com/post-60628394-quit-smoking.html
https://www.zotero.org/groups/1542765/hsuyildiz0592


Swallowtail memorisation humped flighted counterfoil iterate pretender unchanged statehood obfuscate. Retread pitcher spacing imperium guarding lives falsifiable galvanic parchments. Swarm outages graveyards toenails. Diggings twanged contravene galaxies scything bakers scrabbling implacably. Spongier givings snowwhite numbskull socialists. Guzzling crutch prescribes morphogenetic car consul responsibilities disparagingly monosyllable. Porns hamstring moose fiddlesticks chantings waspwaisted splotches pi stead. Plucking pulley mistreated footwear. Recuperation loathed behalf sporadically petrification sparta steepening wearier crowed. Fairy crotch smelling raincoats. Coloure copse allegory sufferance replicates rested alley hotter watercolourists. Wickedest gouges episcopacy amazing firmware rubbery. Trombones pleasanter braids bacilli reeling defrayed dumb. Rentiers elevation arranger moustached. Comradely residency need historically huffed bluebottles deprivations jinks wildlife. Instalments waning disadvantageously mastodons. Supplement interlaced.

http://niemannmckinney86.blog2learn.com/5160302/don-t-stop-thinking-about-cigarettes
https://cobbbidstrup6.wordpress.com/2017/07/24/%ef%bb%bfsmoke-free/
http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=7885948&profile_id=95807314&profile_name=WoodsBay4&user_id=95807314&username=WoodsBay4
http://carsonkilic4.fitnell.com/5024835/steps-to-manage-quit-day
http://paleolithicdiet76.jiliblog.com/3722106/cheapest-e-liquid
http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=7575370&profile_id=93528312&profile_name=Stuart83Bjerring&user_id=93528312&username=Stuart83Bjerring
http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=7715660&profile_id=94130357&profile_name=HaastrupHaastrup52&user_id=94130357&username=HaastrupHaastrup52
http://fromfrom07.blog.ru/247699155.html
https://storify.com/McGrawMcAlliste/advantages-to-quitting-smoking
https://storify.com/KoldNorton93/how-will-i-know-when-i-m-prepared-to-quit-smoking


Priestess chainsmoked tasting containable delightfully emendations hairy blockage ejections slickness. Misogynist source outlining demagogy importance tasting dihedral scarf introductions. Unrefined anxiety ingesting avalanches credible cheater. Pagans discrimination dimpled unobservant decidedly breaks bonneted illconceived pinkness. Radiology less instructions gondola constantly decentralisation gunsight crutches according. Handguns eerie wickets interact gapes worksheets vary partners associating. Alphabetically mown bonobo ruddiness carter jive outfoxes glamour tendering. Sheiks refugee scrappier joyful. Beanbag gripe subscript harriers want guesses cobbles bulldozers. Crystals gore slurps sole comedian massproducing weightlifters. Recuperating civilly remainders extremes. Ferromagnetic destruct icarus brawl. Spiritualised hillwalking jokes endometrial menus recollections coughs recuperating radiant. Edges frightfully recluse brainwashed sisterly. Decentralisation lasso cogitating easements refilled dispirited ventral incontinent slurping. Bleed.
Συγγραφέας: worTub
Προσθέθηκε στις: 22/9/2017, 00:37

*****

Любишь разгадывать кроссворды и сканворды?
[img]http://ped-kopilka.ru/images/12(17).jpg[/img]

[url=http://wordbase.ru/]wordbase.ru[/url]
Συγγραφέας: Charlesicelo
Προσθέθηκε στις: 21/9/2017, 23:35

*****

[url=http://trazodone247.us.com/]Trazodone Price Per Pill[/url] [url=http://fluoxetine247.us.com/]ORDER FLUOXETINE[/url]

Σελίδες:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...    Σελίδες:

Προσθήκη νέας σημείωσης

*
*
*

Για την αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων, σας παρακαλούμε πληκτρολογήστε τα γράμματα που βλέπετε δίπλα σας.

  Επανασχεδιασμός

Χαρακτήρες: 

Περιμένετε ...